Hogyan válasszuk ki a tökéletes kilincset?

Itt egy kis útmutató vásárlóinknak, hogy egyszerűbb legyen a tájékozódás a kilincsek hatalmas választékában.

A méret határozza meg a kilincset?

A megfelelő méret meghatározása minden esetben a kilincs tengely középpontjától a kulcslyuk középpontjáig mért távolság a meghatározó, különös tekintettel a hosszúcímes kilincsek esetén. Mivel a rozettás kilincsek egymástól (felső kilincs-, és alsó kulcsrozetta) függetlenül, szabadon elhelyezhetőek, ezért ebben az esetben nincs jelentősége a kilincs-kulcslyuk távolságnak. Ennek köszönhetően ez a kilincskialakítás rendelkezik a legszéleskörübb felhasználhatósággal, zártípusoktól szinte teljesen függetlenül.
Amennyiben a zárszerkezet lehetővé teszi, minden esetben javasoljuk az átmenő csavarokkal történő felszerelést, mert ez által biztosíthatjuk hosszú távon a tartósabb és stabilabb használhatóságot.

Rozettás kilincsek

Hosszúcímes kilincsek

Rozettás vagy hosszúcímes kilincset válasszunk?

Különálló rozettás kilincset akkor érdemes vállasztanunk, ha az ajtónknak modern stílusvilágot szeretnénk kölcsönözni. Klasszikus formavilágú ajtók, illetve lakás esetén inkább a hosszúcímes kilincs vásárlását javasoljuk. Felújított, vagy a már korábban használt ajtóknál figyeljünk az előzőekben használt kilincsek nyomaira, és ennek tükrében válasszuk ki a számunkra megfelelő méretű ajtókilincset.

Alsó zárrozetta típusok (BB – PZ – WC)

A kilincseket minden esetben a zárhoz megfelelő rozettakialakítással válasszuk! Ezekből többnyire 3 félét különböztetünk meg.

  • BB zárrozetta – A beltéri ajtók általában normál, hagyományos “BB”-s, úgynevezett tollas (vagy szakállas) kulccsal működtetett zárral vannak ellátva.
  • PZ zárrozetta – Általában “PZ” hengerzárral, vagy más néven cilinder zárral (biztonsági zárral) szerelik az irodai és bejárati ajtókat.
  • WC zárrozetta – Ezzel a zártípussal legtöbb esetben wc-k, fürdőszobák ajtóiban találkozhatunk, de a gyerekszoba ajtót felszerelni sem elvetendő ötlet ezzel a rozettával. Ugyanis ezeket a zárakat a belső oldalról kulcs nélkül is tudjuk zárni, de ami a legfontosabb, hogy veszély esetén kívülről egy lapos fémtárggyal, akár egy pénzérmével az ajtó könnyen nyitható marad.
kilincstengely zártengely távolsága
KILINCSTENGELY-ZÁRTENGELY TÁVOLSÁG, ROZETTA TÍPUSOK

Kilincstengely és a kulcsluk közti távolság meghatározása

Hosszúcímes kilincsgarnitúra esetén fontos paraméter a kilincstengely és a kulcslyuk közötti távolság. A paraméter meghatározását az ajtólapban található zártest határozza meg. Az alábbi rajz segítséget nyújt a méretvételezésben.

kilincstengely zártengely távolsága
KILINCSTENGELY-ZÁRTENGELY TÁVOLSÁG, ROZETTA TÍPUSOK

Gyakran előforduló méretek: 90 mm, 92 mm, 72 mm

Bejárati ajtókilincsek

A betörések és egyéb bűncselekmények számának nagymértékű növekedésével kiemelten fontos szerepet kap otthonunk és értékeink megfelelő védelme.
Mivel a technológiai fejlődések a behatolók számára is gazdagabb eszköztárat biztosítanak, ezért korszerű nyílászáró rendszerek, kiegészítők kerültek forgalomba, melyek biztonságos megoldást nyújtanak a lopások megelőzésére.

Beltéri ajtókilincsek

Egy ajtó, egy ablak, egy széf, egy kapu elképzelhetetlen lenne kilincs nélkül. A kilincsek megkönnyítik az életünket, viszont praktikusságuk mellett elvárható tény, hogy illeszkedjenek az ajtó stílusáhuz, a helyiség hangulatához, továbbá biztonságosak legyenek, hosszú élettartamúak, könnyen tisztántarthatóak, valamint fertőtleníthetőek.
Mivel minden otthon, iroda, üzlet más környezettel rendelkezik, ezért mindenhol különböző impulzusok érnek minket, melyek varázsa az apró részletekben rejlik.

Ablakkilincsek

Ablakkilincsek, az üvegzés után a második legszembetűnőbb eleme ablakainknak.
T alakú kis ablakkilincs, L alakú fél ablakkilincs, illetve mechanikával ellátott bukó-nyíló erkélykilincs, és mechanika nélküli erkélykilincsek.

Különböző stílusú beltéri ajtókilincseink

További információkért írjon vagy hívjon minket nyugodtan vagy látogassa meg Facebookunk további információkért!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük