Miért előnyösek a felnyíló vasalatok?

Az ajtók használata komfortosabbá és helytakarékosabbá varázsolható. Sok bútor ajtaja oldalra vagy lefelé nyílik. A nagy és közepes méretű ajtóknál ez előnyös, azonban a szekrények felső részén és a gyakran használt tárolóegységeken optimálisabb az ajtók felfelé nyitása. Felnyíló vasalatok alkalmazásával ma már ez is megvalósítható.

Miért előnyösek a felnyíló vasalatok?
Felnyíló vasalatok

Mi a felnyíló vasalatok legfontosabb célja?

Tárolt holmijainkhoz az ajtó legideálisabb nyitásával tudunk hozzáférni. Az ajtók felfelé nyitását biztosítja az ajtóvasalat. Alapfeltétel a könnyű nyitás és, hogy az ajtólap bármilyen helyzetben a helyén maradjon. Az ajtók és a felnyíló vasalat mechanizmusának optimális működéséhez szükség van kivetőpántokra is, de egyes esetekben a pántokat maga a felnyíló vasalat helyettesíti.

Melyek az egyszerűbb felnyíló vasalatok?

A felnyíló ollós vasalatokkal, vagy a gázteleszkópos felnyíló ollókkal működő ajtókhoz a megfelelő nyitási szöget biztosító kivetőpántok teszik lehetővé az ajtó 75-110 fokban történő nyitását. Néhány változat azonban kivetőpántok nélkül is szerelhető. Vannak olyan változatok, melyek lenyíló ajtókhoz is használhatók és a terhelési ellenállásuk ereje is állítható. Rögzítőfülek helyzetével állítható be az ajtó nyílásszöge, de lenyíló ajtóknál csak 90 fokos szög ajánlott. A karok mélységi helyigénye minimális, legalább 130 mm, terhelhetősége csak 6-8 kg, kisebb ajtóknál egyesével is használhatók. Ezek az előre felnyíló ajtókhoz ideálisak, az ajtó méretéhez és súlyához kell megválasztani a rugós előfeszítésűeket.
Megjegyzés: a tárolásnál ajánlatos figyelembe venni, hogy helyigényük változó.

Miért előnyösek a felnyíló vasalatok?
Ütközés csillapítás felnyíló vasalat segítségével

A minden ajtó pozícióban megállítható és ütközés-csillapítással is rendelkező emelőszerkezetek előnyösebbek. Itt azonban számolni kell azzal, hogy az ilyen vasalatokkal szerelt ajtók 160-265 mm távolságra előre is kimozdulnak nyitás közben. A felfogó szerkezetek mélységi helyigénye nem jelentős, akár 1200 mm széles és 600 mm magas, különböző súlyú ajtókhoz alkalmazhatóak. Van az ajtólapot hátra buktató változata is ezeknek a vasalatoknak, melyek akár 30 fokban is hátra hajtják a felnyitott szekrényajtót végső helyzetükben. Leginkább felső szekrény elemeknél célszerű alkalmazni az ilyen vasalatokkal felszerelt ajtókat, ebben az esetben a hátra hajlását nem akadályozza semmi. Kivetőpántokra sincs szükség, szerepüket a vasalatok veszik át a vasalat párt összekötő rudazattal.

Két módon is megoldható az osztott felületű ajtók mozgatása. Az összetettebb szerkezettel rendelkező, vízszintesen felfelé nyíló és kapcsolt harmonika ajtót működtető vasalat adja az egyik megoldást. Az egymáshoz kapcsolt, együtt felnyíló ajtólapokat felül pántokkal kell felszerelni a szekrénytestre, az alsó lapot pedig a készlethez tartozó pánttal kell egymáshoz erősíteni. Az rugós előfeszítésű emelőkart párban szükséges szerelni a szekrénytest adott magasságába, ez függ az ajtók magassági méretétől. Így a kinyitott ajtólapok egymás felé mozdulnak el, és teszik szabaddá a szekrénytest rakodórészét is szabaddá teszik.
Megjegyzés: nagy előnye, hogy elég félig felnyitni az ajtót az alsó szinten tárolt holmikhoz.

A szabadon álló, a falra szerelt szekrénytesteken leginkább a horizontálisan osztott felületű ajtókat célszerű alkalmazni. Ezek az ajtók együtt nyílnak ki, és a korpusz alsó és felső síkjára fekszenek fel. Így alul és felül is 130- és 175 milliméternyi felület szükséges az ajtópár teljes kinyitásához. Az ajtókat mozgató karokat a szekrénytestbe épített oldalkonzol mozgatja szinkronizáltan, az ajtólapokhoz pedig speciális pántok kapcsolják.  Ebben az esetben célszerű a gyakrabban használt holmikat középen tárolni, amelyeket a félig nyitott állapotban is ki lehet venni.

Jó hír, hogy a felnyíló vasalások nemcsak tömör lapanyagú, hanem keskeny alukeretes ajtókhoz is használhatóak, olykor a típushoz megfelelő adapterrel.
Megjegyzés: A megfelelő típus kiválasztásakor mindig figyelembe kell venni az ajtó méretét és súlyát is a megfelelő típus kiválasztásakor, így biztosítható, hogy bármilyen szögben megálljon az ajtólap, emellett könnyen mozgatható is legyen.

Válasszon egyedülálló megoldást a fej feletti tér szabadon tartására felnyíló vasalatok használatával!

Vagy látogassa meg Facebookunk további információkért!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük