Milyen grillt rendeljek?

A bbq és grill tudománya több összetevős, de ha hasunkra ütünk is könnyedén kitalálhatjuk, hogy min is múlik a siker. Rövid emlékeztetőképpen álljon itt a lista: az alapanyagon, a tüzelőanyagon, az eszközön és önmagunkon. Természetesen a sorrend szabadon módosítható és bővíthető.
Magyarországon évről évre statisztikai adatokkal alátámaszthatóan nő az érdeklődés a kerti sütés, főzés iránt. Egyre több grillezéshez használatos eszköz és alapanyag fogy, nő a kínálat a grillezést körülvevő kiegészítőeszközök terén, míg a témában is egyre több írást, könyvet, videót találhatunk.
Ezért döntöttünk úgy, hogy ebben a posztban a lehető legobjektívebben próbáljuk meg összeszedni a különböző típusú eszközök tulajdonságait, használatát, előnyeit-hátrányait.

Gázgrill

Essünk is neki rögtön a gázgrillek világának. A propángázt hasznosító eszközök a konyhasütő élményét nyújtják kint, a kertben. Könnyen beépíthető eszközökről van szó, amelyek bekapcsolásukkal gyorsan felmelegednek (csakúgy, mint bent), majd máris készíthető rajta a kívánt lakoma. 

Előnyei:

 • egyszerű kezelni,
 • könnyen beépíthető,
 • hamar felmelegszik,
 • tiszta.

Hátrányai:

 • alacsony hőmérsékleten kevésbé működnek jól,
 • nincs parázs, így nincs füst,
 • füstölő dobozzal vagy aroma ráccsal érhető el a füstös íz.

Kinek ajánlott?

Aki pontosan arra az élményre vágyik, amit konyhájában is megkap a tűzhelyén, annak tökéletes választás a gázgrill. Ha nem szeretne végig mellette állni, nem akar füstöt érezni sem az ételen, sem magán, de szeretne kint főzni a kertben, akkor a gázgrill nyerő választás.

GÖMBGRILL/Ring grill

A gömbgrill/ring grill az egyik legelterjedtebb grill típus, rendszerint a grillezéssel leginkább azonosított külsővel. Gondoljunk csak a mobilunkon is megjelenő különböző emoticonokra vagy gifekre. Az grill árkategóriáját tekintve a legolcsóbb grillsütők között is megtalálható. Rengeteg gyártó készít ilyen eszközt, így nagyon sok a silány a minőségű gömbgrill ring.

Előnyei:  

 • alkalmas grill és bbq-ra is,
 • könnyen szállítható,
 • valódi füst.

Hátrányai:

 • nagyon sok a gyenge minőség a piacon,
 • nehéz a pontos hőt szabályozni és tartani,
 • a faszénutánpótlás körülményes, de faszénbrikettel mérsékelhető.

Kinek ajánlott?

Aki szívesen visz magával túrákra, horgászatokra egy grillsütőt azoknak nagyszerű társ lehet. Rövidebb sütésekre, mint a grillezett kolbászok vagy pácolt húsok elkészítésére alkalmas. Ha valaki szereti a kihívásokat és ilyen eszközben szeretne hosszú órákon át barbecuezni, akkor is jó döntés.

Smokerek/Offset grillek

A klasszikus gömbgrill mellett szintén nagyon népszerű megoldás. A két térből álló sütők egyik felében a faszén vagy füstölő fák égnek el, a másik nagyobbik részben pedig az előzőből átkerült hő és füst hatására készülnek el az ételek. Általában ezzel a külsejű grillek pöfékelik a füstöt, így vonatnak is becézik.

Előnyei:  

 • alkalmas grill és bbq-ra is,
 • a minőségi sütők jól tartják a hőt,
 • valódi füst,

Hátrányai:

 • hőszabályzáshoz, tartáshoz rutin ajánlatos,
 • a minőségi füstölő fa beszerzése nehézkes lehet,
 • folyamatos felügyeletet igényel,
 • nagyon sok a gyenge minőségű lemezből készült eszköz a piacon.

Kinek ajánlott?

Azoknak, akik szeretik a klasszikus forma mellett a kísérletezést is és szeretnének a tanulási folyamatra időt is szánni. A klasszikus barbecuehoz kiváló eszköz. Általában a házi készítésű vagy épített smokerek, sütők is offset sütők.

Kerti grill kiegészítők

Korábban már említettük, hogy ezek a termékek is kezdenek elterjedni már hazánkban is. Számos professzionális segéd eszköz van a különböző ínyencségek elkészítéséhez.
Továbbá számos kiegészítőt is talál grilljei fejlesztéséhez, karbantartásához.

ÖSSZEFOGLALÓ

g21-grillko-lemez-a-bbq-grillekhez-kep2
g21-grillko-lemez-a-bbq-grillekhez-kep2

A felsorolt és röviden bemutatott eszközök minden előnyükkel és hátrányukkal együtt a legelterjedtebb bbqra és grillezésre használt eszközök itthon, de nyugodtan kijelenthető, hogy a világban is.

Ez a 3 eszköz nem véletlenül ennyire népszerű, biztosak vagyunk benne, hogy mindegyik nagyon sok örömet és boldogságot csempész a kerti grillezés és sütés szenvedélyes hobbijába.

Ez a kis összefoglaló abban segít, hogy megtaláljuk az ideális eszközt ehhez a szenvedélyhez. Ha a bbq a szenvedélyünk és az életben nem sütünk majd pizzát vagy grillhúst, akkor jó választás smoker. Ha a klasszikus grill helyett a család minden tagját szeretnénk kiszolgálni és még időnként a nyaralóba vagy máshova is magunkkal vinnénk egy sütőt, akkor a gömbgrill jó barátnak fog bizonyulni.

Az elmúlt évtizedekben a barbecue és a grillezés irányába támasztott elvárások alapján ezek a sütők és smokerek bizonyultak a leginkább életképesnek, a külön nem említett házi építésű eszközök mellett. Mindegyik terméknek megvan az előnye és a hátránya, mindegyik más és más célközönséget szólít meg, egy azonban biztos: mindegyik sütő a javunkat akarja és azt, hogy az eredmény fülig érő mosoly, finom ételek és teli bendő legyen.

További kerti eszközeink

Vagy látogassa meg Facebookunk további információkért!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük